Roberto Salcines

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Reiki

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Reiki

Το Reiki είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας που σχετίζεται με την επούλωση ενέργειας. Οι υποστηρικτές λένε ότι λειτουργεί με τα ενεργειακά πεδία γύρω από το σώμα και περιλαμβάνει τη μεταφορά της καθολικής ενέργειας από τις παλάμες του ασκούμενου στον πελάτη.

Κάποια διαμάχη περιβάλλει το Ρέικι, καθώς η κλινική έρευνα δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν το Reiki ισχυρίζονται ότι βιώνουν θετικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε ποια είναι η θεραπεία του Reiki, τα αναφερόμενα οφέλη για την υγεία και οι ιατρικές απόψεις που την περιβάλλουν.

Τι είναι το Ρέικι;

Η λέξη “reiki” σημαίνει “μυστηριώδη ατμόσφαιρα, θαυματουργό σημάδι”. Προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις “rei”, που σημαίνει καθολική, και “ki”, που σημαίνει ενέργεια ζωής.

Το Reiki είναι ένας τύπος ενεργειακής επούλωσης. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, η ενέργεια μπορεί να παραμείνει στάσιμη στο σώμα όπου υπήρξε σωματική βλάβη ή ακόμα και συναισθηματικός πόνος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα ενεργειακά μπλοκ μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.

Η ενεργειακή ιατρική στοχεύει να βοηθήσει τη ροή της ενέργειας και να απομακρύνει τα μπλοκ με παρόμοιο τρόπο με τον βελονισμό ή την ακουστική. Οι επαγγελματίες του Reiki πιστεύουν ότι η βελτίωση της ροής ενέργειας γύρω από το σώμα μπορεί να επιτρέψει τη χαλάρωση, την ανακούφιση του πόνου, την επούλωση ταχύτητας και τη μείωση άλλων συμπτωμάτων ασθένειας.

Ο Mikao Usui ανέπτυξε τον Usui Reiki Ryoho, την πιο πρόσφατη μορφή του Ρέικι, το 1922. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν ασκήσει το Ρέικι για περίπου 2.500 χρόνια.

Οι άνθρωποι αναφέρονται επίσης στο Ρέικι ως θεραπεία παλάμης ή πρακτική θεραπεία.

Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία Reiki;

Οι επαγγελματίες θα δώσουν συνήθως τη θεραπεία του Reiki σε ένα ειρηνικό, ιδιωτικό περιβάλλον. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, ο πελάτης θα καθίσει σε μια άνετη καρέκλα ή θα βρεθεί σε ένα τραπέζι, πλήρως ντυμένο.

Ο επαγγελματίας θα τοποθετήσει τα χέρια του ελαφρώς πάνω ή πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού, των άκρων και του κορμού του πελάτη. Θα διατηρούν συνήθως τα χέρια τους σε αυτές τις θέσεις για 3-10 λεπτά.

Εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τραυματισμός, όπως ένα κάψιμο, ο ασκούμενος θα κρατήσει τα χέρια του ακριβώς πάνω από την πληγή.

υποστηρίζει ότι ενώ ο ασκούμενος κρατά τα χέρια του ελαφρώς πάνω ή πάνω από το σώμα, λαμβάνει χώρα μια μεταφορά ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασκούμενος μπορεί να αναφέρει ότι τα χέρια τους αισθάνονται ζεστά ή τσουγκράνες. Θα κρατήσουν κάθε θέση στο χέρι μέχρι να αισθανθούν ότι η ενέργεια έχει σταματήσει να ρέει.

Όταν ο ασκούμενος αισθάνεται ότι η θερμότητα ή η ενέργεια, στα χέρια τους έχουν φύγει, θα αφαιρέσουν τα χέρια τους και θα τα τοποθετήσουν σε διαφορετική περιοχή σώματος.

Ορισμένες τεχνικές reiki

Οι τεχνικές που περιλαμβάνει το Reiki έχουν ονόματα όπως:

  • Η εξαγωγή επιβλαβών ενεργειών

Οι κρύσταλλοι και οι θεραπευτικές ραβδιές του τσάκρα για να επιτρέψουν τη θεραπεία ή την προστασία ενός σπιτιού από την αρνητική ενέργεια.

Ωστόσο, η Annie Harrington, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Reiki του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο Medical News Today:

“Το Reiki δεν βασίζεται σε άλλα μέσα πέρα από τον επαγγελματία. Δεν χρησιμοποιούμε κρυστάλλους, σκόνες ή ραβδώσεις ως γενικό κανόνα. Ωστόσο, ένα από τα οφέλη της επούλωσης του Reiki είναι η επούλωση απόστασης, όπου το Ρέικι αποστέλλεται σε αρκετά μίλια. Στη συνέχεια, πολλοί επαγγελματίες θα χρησιμοποιήσουν κρυστάλλους για να βοηθήσουν με τις ενεργειακές δονήσεις. ”

Οι συνεδρίες μπορούν να διαρκέσουν 45-90 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών θα ποικίλει, ανάλογα με το τι επιθυμεί ένας πελάτης. Μερικοί πελάτες προτιμούν να έχουν μια συνεδρία, ενώ άλλοι έχουν μια σειρά συνεδριών για να εργαστούν σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, το Reiki διαχειρίζεται την καθολική ενέργεια γνωστή ως Ki, προφέρεται “chi”. Αυτή είναι η ίδια ενέργεια που εμπλέκεται στην άσκηση Tai Chi.

Αυτή η ενέργεια υποτίθεται ότι διαπερνά το σώμα. Οι ειδικοί του Reiki επισημαίνουν ότι αν και αυτή η ενέργεια δεν είναι μετρήσιμη με τις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, πολλοί που συντονίζονται σε αυτό μπορούν να το αισθανθούν.

Το Reiki φέρεται να βοηθά στη χαλάρωση, βοηθά στις φυσικές θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος και αναπτύσσει συναισθηματική, ψυχική και πνευματική ευημερία. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι αυτό είναι αλήθεια.

Ορισμένα ανεκδοτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν βαθιά χαλάρωση, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να ανακουφίσουν το συναισθηματικό στρες και να βελτιώσουν τη συνολική ευημερία.

συνθήκες που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το Reiki για να βοηθήσουν στη θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Καρδιακή νόσο
  • Χρόνος πόνος
  • Νευροεκφυλιστικές διαταραχές
  • Η νόσος του Crohn

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Ρέικι δεν πρέπει ποτέ να πάρει τη θέση των ιατρικών θεραπειών.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν με ορισμένες υγειονομικές συνθήκες μπορεί να ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν το Ρέικι παράλληλα με την τακτική θεραπεία τους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι με καρκίνο μπορεί να βρουν το Reiki ευεργετικό, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Η απαλή φύση της θεραπείας του Ρέικι μπορεί να έχει χαλαρωτική επίδραση σε ασθενείς που διαπιστώνουν ότι γίνονται συγκλονισμένοι με επεμβατική θεραπεία, φόβο και άγχος.

Τα άτομα αναφέρουν διαφορετικές εμπειρίες. Κάποιοι λένε ότι τα χέρια του ασκούμενου γίνονται ζεστά, άλλοι αναφέρουν τα χέρια ψύξης και μερικοί αισθάνονται παλμικά κύματα. Οι πιο συνηθισμένες αναφορές είναι η απελευθέρωση του άγχους και της βαθιάς χαλάρωσης.

να γίνει ένας επαγγελματίας του Reiki

Δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση, εκπαίδευση ή εμπειρία για την είσοδο στην κατάρτιση του Ρέικι ή την “διαδικασία συντονισμού”.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο κύριος του Reiki μεταφέρει τις τεχνικές ενεργειακής και θεραπείας για τον μαθητή.

Η εκπαίδευση Reiki ποικίλλει, αλλά οι περισσότεροι μαθητές μαθαίνουν για:

  • Οι ενέργειες γύρω από το σώμα
  • Η ηθική της συνεργασίας με τους πελάτες

προετοιμασία για συντονισμό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης για 1-3 ημέρες, διαλογισμό, εστίαση στη φύση και απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων.

Υπάρχουν τρία επίπεδα κυριαρχίας. Εκείνοι που φτάνουν στο επίπεδο “master” μπορούν να διδάξουν σε άλλους και μπορούν να θεραπευτούν από απόσταση.

Η θεραπευτική δύναμη του Reiki: Ποια είναι η απόδειξη;

Αν και το Reiki αυξάνεται σε δημοτικότητα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι παρέχει οποιοδήποτε κλινικό όφελος.

Οι επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι το Ρέικι μπορεί να επιτρέψει τη χαλάρωση, να μειώσει τον πόνο, να θεραπεύσει την ταχύτητα και να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα. Ωστόσο, λίγα ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν τυχόν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

Οι κριτικοί λένε ότι πετάει μπροστά στην τρέχουσα κατανόηση των νόμων της φύσης. Ωστόσο, μερικές περιορισμένες μελέτες έχουν προκαλέσει δεσμούς μεταξύ του Ρέικι και μείωση των συναισθημάτων του πόνου και του άγχους.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η υψηλής ποιότητας έρευνα για την αποτελεσματικότητά της λείπει. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, καμία μελέτη δεν έδειξε ότι το Reiki έχει οποιοδήποτε όφελος που σχετίζεται με την υγεία.

Το 2015, μια ανασκόπηση των μελετών για το Reiki και η θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν “ανεπαρκή στοιχεία για να πούμε εάν το Reiki είναι χρήσιμο για άτομα άνω των 16 ετών με άγχος ή κατάθλιψη ή και τα δυο.”

Από τις λίγες μελέτες που αξιολόγησε η ανασκόπηση, οι περισσότεροι ήταν χαμηλής ποιότητας, με μικρά μεγέθη δείγματος, χωρίς αναθεώρηση από ομοτίμους ή χωρίς ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Αντίθετα, ένα άρθρο αναθεώρησης στο Journal of Complemmentary & amp; Η εναλλακτική ιατρική διαπίστωσε ότι “λογικά ισχυρή υποστήριξη” για το Reiki ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο για τη μείωση του πόνου και του άγχους σε άτομα με χρόνιες συνθήκες υγείας. Ωστόσο, ο συντάκτης της αναθεώρησης είναι μέλος του Australiasian Usui Reiki Association, οπότε είναι δυνατή η προκατάληψη.

Πιο πρόσφατα, η Annie Harrington δήλωσε στο MNT ότι η Ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου Reiki έχει σήμερα “μεγάλο έγγραφο που καταλογίζει πολλές ερευνητικές δοκιμές”.

Ρυθμιστικά ζητήματα: Χρόνος για αλλαγή;

Οι ρυθμιστικές αρχές μερικές φορές ζητούν από τους ιστότοπους του Reiki να αλλάξουν τις πληροφορίες τους για να συμμορφωθούν με τα νομικά πρότυπα. Οι ιστότοποι που πωλούν προϊόντα Reiki μπορούν να φέρουν νόμιμη αποποίηση ευθυνών, δηλώνοντας ότι τα προϊόντα δεν είναι ιατρικά προϊόντα που προορίζονται να διαγνώσουν, να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τις ασθένειες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Υπηρεσία Διαφημιστικών Προτύπων απέρριψε ισχυρισμούς ότι το Reiki μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά ασθενειών σε αρκετές περιπτώσεις.

Το Reiki είναι επιβλαβές;

Λόγω της μη επαφής φύση του Ρέικι, αυτή η θεραπεία δεν είναι επιβλαβής.

Ωστόσο, το Ρέικι θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη εάν τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας επιλέγουν αυτή τη θεραπεία και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες αντί να δοκιμαστούν αυστηρά τη σύγχρονη ιατρική.

Ένα άτομο που χρησιμοποιεί το Reiki παράλληλα με άλλες θεραπείες είναι απίθανο να αντιμετωπίσει αρνητικές παρενέργειες.

πού μπορώ να λάβω το Ρέικι;

Περισσότερα από 800 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες Reiki για ασθενείς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένοι ιατρικοί πάροχοι, όπως τα Hospices, μπορεί να έχουν εθελοντές που το παρέχουν δωρεάν ως μέρος της παρηγορητικής φροντίδας.

Μια ιδιωτική συνεδρία Reiki μπορεί να κοστίσει μεταξύ $ 25 και $ 100. Η ασφάλιση ενός ατόμου δεν μπορεί να καλύψει τη θεραπεία του Reiki.

Όποιος αναζητά έναν εξειδικευμένο, επαγγελματία επαγγελματία Reiki πρέπει να είναι προσεκτικός, καθώς λίγοι κανονισμοί διέπουν αυτόν τον τομέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζητήσετε από έναν επαγγελματία την εκπαίδευση και την εμπειρία του.

Το Reiki δεν είναι μια εναλλακτική θεραπεία για ιατρικά ζητήματα, αλλά μια συμπληρωματική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και στην αύξηση ενός αίσθημα ευημερίας για μερικούς ανθρώπους.

Είναι πάντα καλύτερο να συζητήσουμε τυχόν συμπληρωματικές θεραπείες με έναν γιατρό πριν τις δοκιμάσετε.

Περίληψη

Το Reiki είναι μια συμπληρωματική μορφή ενεργειακής θεραπείας. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι υπάρχει ένα ενεργειακό πεδίο γύρω από το σώμα και ότι η διαταραχή του μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Η θεραπεία του Reiki στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών και των επακόλουθων συνθηκών.

Στη θεραπεία του Ρέικι, οι ασκούμενοι θα τοποθετήσουν τα χέρια τους σε διάφορα μέρη του σώματος ενός ατόμου και μεταφέρουν την ενέργεια θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, οι ασκούμενοι μπορούν να εστιάσουν την ενέργειά τους στις πηγές συγκεκριμένων συνθηκών. Συνήθως μια ενιαία περίοδος θεραπείας θα διαρκέσει 45-90 λεπτά.

Η έρευνα δεν έχει δείξει ότι το Reiki έχει άμεσες θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες ισχυρίζονται ότι το Reiki βοήθησε στη μείωση του άγχους και του άγχους όταν το χρησιμοποίησαν ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ένα άτομο θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό του πριν ασχοληθεί με συμπληρωματικές θεραπείες.

  • Η συμπληρωματική ιατρική/εναλλακτική ιατρική
  • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.